Pénztárgépek regisztrációja a NAV rendszerében

Az online kassza rendelet az előzetes tervek szerint 120 milliárd forintos többlet adóbevételt jelent az államnak, miközben célja többek között a  feketegazdaság visszaszorítása. Az új rendszer értelmében az elektronikus naplóval felszerelt, de régi rendszer követelményei szerint engedélyezett készülékek 2013. december 31-ig használhatóak.

Az új rendszer értelmében mind a régi, mind az új követelmények alapján engedélyezett pénztárgépek regisztrációja szükséges a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. A PTGREG jelzéssel ellátott nyomtatvány kitöltése és beküldése alkalmas a pénztárgép üzembe helyezési kódjának megigénylésére.

Az űrlap egyébként kitölthető online a NAV honlapján is, ráadásul az elektronikus kitöltés és beküldés biztosítja az űrlap hibátlanságát, hiszen a hibásan kitöltött adatlap elküldése nem lehetséges. A pénztárgép regisztrációjának igénylésére a NAV öt napon belül válaszol elektronikus igénylés esetén, nem elektronikus igénylés esetén nyolc napon belül reagál, melynek keretében az igénylő egy 16 karakterből álló regisztrációs kódot kap. A regisztrációs folyamatot követi a pénztárgép beszerzése. A 16 karakterből álló kódra a pénztárgép eladójának, illetve adóügyi ellenőrző egység csatlakoztatása esetén a műszerésznek is szüksége lesz, hiszen ezen regisztrációs kód alapján határozható meg, hogy a kód tulajdonosa jogosult-e a gépenként maximálisan ötvenezer forint összegű támogatásra. Ezen felül a beüzemelő megkapja a regisztrációs kód mellett a gép AP számát, aminek köszönhetően megtörténhet egyrészt a pénztárgép beüzemelése, továbbá a gép adóügyi rendszerének és a NAV szerverének összekapcsolása.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>