Odüsszeusz utazása nem lehetetlen

A Földközi-tengerben a kutatók egy 2300 évvel ezelőtt elsüllyedt görög hajó maradványaira bukkantak. A több mint 3000 méter mélységben nyugvó roncs arra a következtetésre indította a tudósokat, hogy a görögök jóval többet tudtak a part menti hajózásnál. A kereskedelmi hajó maradványait 1999-ben, véletlenül találták meg a búvárok, miközben egy harminc éve elsüllyedt izraeli tengeralattjárót kerestek.

A kutatók jó állapotban lévő amforákat, melyek valószínűleg Kos szigetéről származó bort tartalmaztak, és négy horgonyt találtak; megállapították, hogy a hajó hosszú utat tett meg Rodosz és Alexandria között. Mivel a roncsot távol a parttól és igen mélyen találták meg, a tudósok arra jutottak, hogy a görögök, és talán már a föníciaiak is, a nyílt tengeren hajóztak, amit korábban nem tartottak lehetségesnek. A felfedezés így azt is bebizonyította, hogy Homérosz Odüsszeiájának valóságos alapjai voltak.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>