Napóleont megmérgezték?

Amikor Francesco Antommarchi doktor elvégezte Bonaparte Napóleon boncolását 1821. május 6-án, bizonyára nem gondolta, hogy 120 évvel később valaki megkérdőjelezi diagnózisát. Egy francia toxikológus, Pascal Knitz, szerint a császár nem gyomorrákban hunyt el, mint azt sokáig hitték. Állítását arra alapozza, hogy Napóleontól származó öt hajszálat vizsgálva megállapították, hogy a szervezetében lévő arzén okozta a halálát. Több mint valószínű, hogy a császár mérgezés áldozata lett.

Korábbi tanulmányok az arzént a Szent Heléna szigetén levő vízszennyezésének tulajdonították, illetve Napóleon házfalának festékének. A kutatás egy kanadai multimilliomos, Ben Weider, kérésére indult, aki lelkes tanulmányozója Napóleon életének, és a nemzetközi Napóleon Társaság alapítója. Weider szerint, ha rögtön Waterloo után végeznek Napóleonnal, akkor újabb forradalom tört volna ki Franciaországban. Így azonban senkinek sem tűnt fel, hogy esetleg nem természetes halállal halt meg, és sikerült megakadályozni, hogy visszatérjen Franciaországba.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>