A csuklásról

Ha valaki csuklani kezd, azt jelenti, hogy mások emlegetik – tartja a néphagyomány, de a szenvedő alany sokszor a pokolba kívánja bőbeszédű ismerőseit, akiknek nincs egyéb témája, mint az ő személye. A csuklás komikus, de ha képtelenek vagyunk abbahagyni, inkább bosszantó jelenség. A nagymamák egy jó nagy ijedséget javasolnak a csuklás elmulasztására.

A csuklás kialakulhat, ha gyorsan és sokat eszünk, ha túl sok alkoholt vagy szénsavas italt fogyasztunk. Ezen kívül egy váratlan stresszhelyzet hatására, például valakire rákiabál egy ismerőse az utcán, is elkezdődhet. A csuklást a rekeszizmot kontroláló idegek működésében beálló pillanatnyi zavar idézi elő. Az idegek a tüdő tágulását biztosító diafragmában egy görcsös összerándulást idéznek elő, ami az embert erőltetett levegővételre kényszeríti. Majd a hangszalagok közötti rés hirtelen bezáródik, megakadályozva a levegő útját, és ekkor képződik a szamárbőgésre emlékeztető, akaratlanul kiadott csukló hang. Néhány pillanat múlva a rekeszizom újra összerándul, és kezdődik az egész előröl.

A csuklás elállítására többféle módszer létezik, de mindenki másra esküszik. Nézzünk meg néhány egyszerű példát:

  • A nyak két oldalára, az ádámcsutka magasságában található részre szorítson jégkockákat.
  • Igyon nagyon hideg vizet.
  • Gargalizáljon egy percig.
  • Kortyolgasson szépen lassan egy csésze jól megcukrozott teát.

Ezek a megoldások van, akinél működnek, és természetesen van, akinél nem. Az egyik sokaknak bevált módszer szerint papírzacskót kell szorítani orrunkhoz, és abból szívni be a levegőt, majd abba fújni is ki. Ha ezt a műveletet többször egymás után elvégezzük, úgy, hogy a zacskót folyamatosan szorítjuk arcunkhoz, szinte biztos, hogy a csuklás abbamarad. A papírzacskó nem helyettesíthető műanyaggal! A ki- és belégzés alatt megemelkedik a vér széndioxidtartalma, és állítólag ennek hatására a csuklás megszűnik.

Ha túlzott alkoholfogyasztás okozza a csuklást, alkalmazhatjuk az úgynevezett „kocsmáros trükköt”. Egy csaknem éretlen citrom végét levágjuk (a még zöldes színű citrom az igazán hatásos, mert jóval savanyúbb, keserűbb), ezt a darabkát megesszük, és a citromlevet a szánkba csavarjuk.

A rekeszizom gyakorta visszatérő, hosszan tartó görcsös összerándulásai azonban komolyabb problémára is utalhatnak. Előfordulhat, hogy gyomorbajok, bélbetegségek vagy egy kezdődő hepatitis tünetei. Ilyen esetben érdemes orvoshoz fordulni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>